Svensk semester

Pratade med en gammal vän i telefon i lördags natt. Det var ganska kul. Vi pratade om semestrar. Hur tänker folk egentligen när de ska planera en utomlands semester.

De jobbar och sliter ett helt år. För att kunna ta några veckors semester. Det är det heligaste i deras liv. Då minsann ska de leva livet. Inget fel men det. Problemet är att många inte lever när det inte är semester. De verkar tro att man inte ska kunna ha kul eller hitta på något. Man har hört alldeles för många gånger att folk inte skulle slutat jobbat fast de vann en miljard. Vissa skulle gå ner på halvtid men jobba kvar på fabriken.

Hur tänker man då? Hade jag vunnit en miljard hade jag nog inte ens orkat bry mig om att säga upp mig. Helt plötsligt hade min stol varit tom vid fika bordet för jag hade haft fullt upp med allt leva livet. Men vissa säger att man måste jobba för att umgås med folk och att inte falla bort från verkligheten utan fortfarande ha ett normalt liv.

Jag blir mörkrädd när jag hör sånt. Livet är ju det som händer efter man stämplat ut från jobbet. Där kan man prata när man vill och hålla sig ifrån dem man inte gillar. Det kan man inte på ett jobb. Ett jobb är ett nödvändigt ont man måste ha för att få pengar för att kunna leva sitt liv. Hur många skulle verkligen ställe klockan på 06:00 en tisdagsmorgon i februari för att gå upp och vada i snöslask och sätta sig i en iskall bil med immiga rutor för att köra till jobbet och måla om i källargången på hyreshusen på Österängen om man hade en miljard på kontot?

För hoppningsvis hade dess människor kommit till insikt när väl pengarna finns på kontot. Man blir fan lyckligare av pengar. Allt annat är bara skitsnack som folk lurar sig själva med. Jag har aldrig hört ett enda vettigt argument varför pengar inte skulle göra folk lyckligare. Man sitter ju hellre och lipar i en jaguar än på en parkbänk som sagt.

Men men. När vissa personer väl slitit häcken av sig i ett år och är förtjänt av en riktigt bra semester så ska det åkas utomlands. Jätte bra. Håller helt med där. Jag sticker också gärna utomlands på semstern. Det som skiljer mina resor från andras är ganska mycket. Svensson i från Svedala åker inte till något på semestern, de åker ifrån något. Tror de iallafall. Men faktum är att de åker till en semsterby på en ö med ett fint välkänt namn. Semesterbyn har inget naturligt. Utan allt du ser där finns där pga att det ska locka turister. Allt handlar om att suga ut så mycket cash ut turisterna som möjligt. Pga att turisterna jobbat som fan i 50 veckor för att kunna slösa allt på 2 veckor så kan restaurang ägarna på ön ta 6 månaders semester när det är lågsäsong.

Val av ö är så oigenom tänkt. Man åker ett ställe där det bara är svenskar. Det pratas svenska på hotellet, restaurangerna och t o m inkastarna kan svenska. det spela vikingarna i restaurangerna. Det serveras svenskaköttbullar. Gårdagens Aftonbladet och Expressen hänger i tidningsställen. Det säljs snus och yoggi från Arla. Har man verkligen åkt ifrån Sverige när man åker dit? Det finns ingen kultur där alls. 

Det är en mycket trevligare upplevelse att ta tunnelbanan ut till Rinkeby och kolla i butikerna där.

Men ingen verkar fatta att det är dumt att slänga pengarna på att åka till dessa semesterbyar. Man åker när det är som finast i Sverige. Den 2 bästa sommar veckorna med över 30 grader i skuggan och varma insjöar så ger man sig iväg. Till ett ställe där man inte kan vara ute i solen mellan 12-15 för att det är för varmt. Hotellpoolen håller runt 40 grader så man kan inte svalka sig där heller. Man kommer hem och gnäller på att det var för varmt. Medans vännerna som varit hemma som är brunare än dig för att de inte fjällat bort allt som dig eftersom du bränt dig, och de berättar att det varit jätte skönt. Plus att de inte bränt runt 10 000/pers i hushållet. utan kan åka iväg på vintern istället.

Varför lär sig inte folk att det inte är roligt på charter om man inte är runt 18 år och ska festa dygnet runt. Hela semester byn är ju en byggarbetsplats för det blir ju aldrig klart. Hotell ägarna har ju råd att renovera hela hotellet en gång om året för alla pengar de sugit ur turisterna.

Sen kommer man hem. Pengarna är slut. Solbrännan sitter på insidan på den vita skjortan. Man har inte lärt sig mer än några fraser på grekiska. Man har bara träffas svenskar förutom barägarna på hotellet. Man säger till sina vänner att man varit i Grekland. Men har man verkligen det. Råkar man träffa en grek i sverige så fattar man itne vad personen menar när de säger att man ska se det "riktiga" grekland.


Till alla er som vill leva säger jag så här. Skaffa en ordentlig backpacker. Åkt reguljärt till Bangkok, Kuala lumpur,Phnom Penh, hanoi eller dyl. 

Ta en taxi till backpacking gatan i staden typ ko san road i bangkok. Stanna där en natt och vila upp er från resan och prata med de andra backpackersen om vart du ska resa. Fråga dem med dreads. (Läs hippies.) Då kommer du komma till ett ställe du aldrig hört talas om. Där det är billigt. Där det knappt finns el. Där du bor i ett litet skjul hos en bondfamilj som lagar äkta hemlagad thaimat till dig varje dag som man äter med händerna (ja de gör det i thailand) och tvättar dina kläder.

Låt sen ödet styra resten av din semester. Du kommer inte sakna blinkande neonljus och tequila racen med drinkhororna i barerna i phuket jag lovar. 

Kommentarer
Postat av: Kerstin

så sant så sant! =)

2008-12-01 @ 15:09:14
URL: http://carstoned.blogg.se/
Postat av: suss

Underbart skrivet, jag håller med dig om detta.

2008-12-01 @ 15:11:28
URL: http://rocknroses.blogg.se/
Postat av: Johannes Schander

sv: Haha, har helt missat den! Kansek borde se den ^^ BTW så typ ett inlägg av den här typen vore inte helt fel för min gästblogg :) En stark åsikt om något :)

2008-12-01 @ 18:46:56
URL: http://schander.wordpress.com/
Postat av: Alex

Precis så det ska vara! Därför ska jag dra till Australien nästa sommar :P

2008-12-04 @ 16:53:52
URL: http://nyttigiamerika.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0